Μαραθώνιος Δρόμος

Home » Αγώνες » Μαραθώνιος Δρόμος
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Περιεχόμενα

Γενικές πληροφορίες

Στον Μαραθώνιο Δρόμο μπορούν να συμμετέχουν άτομα 18 ετών (γεννημένα το 2006) και άνω. Η ηλικία των δρομέων υπολογίζεται από το έτος γέννησης (όχι ημερολογιακά).

 • Ο αγώνας του Μαραθωνίου Δρόμου θα ξεκινήσει στις 9.00π.μ.
 • Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου έχει καθοριστεί χρονικό όριο οκτώ (8) ωρών.
 • Όλοι οι τερματισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 17:42′ συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.
 • Όλοι οι δρομείς συμμετέχουν στον αγώνα ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ζητήματα που αφορούν την υγεία των συμμετεχόντων και οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Συστήνεται στους συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη ιατρική εξέταση πριν τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής καρδιολογικά προβλήματα. Επίσης, συνιστάται σε όλους  τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να προβούν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο πριν τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Οι διοργανωτές δεν θα ζητήσουν ιατρικές βεβαιώσεις από κανένα αθλητή-αθλήτρια, δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Πριν τον Αγώνα

Α. Μεταφορά Δρομέων στον χώρο της εκκίνησης

 • Η μεταφορά των συμμετεχόντων στον χώρο εκκίνησης, γίνεται με λεωφορεία από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας,
 • Ώρα έναρξης των δρομολογίων: από τις 05:30′ έως τις 06:45′.
 • Μετά τις 06:45′ δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης. Προσοχή: η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα γίνει στις 06:15′.
 • Η μετακίνηση γίνεται απευθείας και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.

Σημεία επιβίβασης

 1. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Προσοχή: Τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα είναι στις 06:15′.
 2. Στάση μετρό Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα»
  α) κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων / μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη»).
  β) κατά μήκους της οδού Βασ. Γεωργίου μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.
 3. Στάση μετρό Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστημίου από την πλευρά του Πανεπιστημίου.
 4. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από την πλευρά της ανόδου.
 5. Στάση μετρό Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων από το ρεύμα ανόδου προς Αγ. Παρασκευή.
 6. Στάση Ηλεκτρικού «Ομόνοια» κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστήμιου και της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου επί της πλατείας Ομονοίας.

Για να επιτευχθεί διασπορά της προσέλευσης των δρομέων στα διάφορα σημεία επιβίβασης και για καλύτερη διαχείριση των μέσων μεταφοράς, προτείνεται στους δρομείς να χρησιμοποιήσουν όλους τους σταθμούς επιβίβασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, η Οργανωτική Επιτροπή συνιστά στους δρομείς να μη χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς προς την Αφετηρία.

Οι δρομείς που θα επιλέξουν να μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα πρέπει:

(α) να βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης (χώρος αφετηρίας/ Μαραθώνας) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα εκκίνησης του αγώνα, δηλαδή το αργότερο ως τις 08:00′, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι δρομείς περπατώντας από το χώρο στάθμευσης του οχήματος τους ως την αφετηρία (περίπου 800μ.)

(β) να λάβουν υπόψη τους ότι στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος από τις 08:00′.

Β. Αποβίβαση στο χώρο εκκίνησης - Διαχείριση Ιματισμού

 • Όλοι οι δρομείς, μετά την αποβίβασή τους από τα λεωφορεία και αφού παραλάβουν από τους εθελοντές της διοργάνωσης το ειδικό νάιλον μπουφάν (πόντσο), πρέπει να οδεύσουν χωρίς καθυστερήσεις προς το χώρο αφετηρίας.
 • Προτείνεται στους δρομείς  να παραδώσουν άμεσα τον σάκο ιματισμού τους στα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς του, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους.

Σάκος Ιματισμού

 • Ο σάκος ιματισμού  παραλαμβάνεται μαζί με τον αριθμό συμμετοχής και τον αντίστοιχο αυτοκόλλητο αριθμό  από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δρομέων.
 • Πάνω στο σάκο πρέπει να κολληθεί το αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευδιάκριτος, κάνοντας πιο εύκολη την παράδοσή του από τους εθελοντές μετά τον τερματισμό.
 • Οι δρομείς πρέπει να τοποθετήσουν τα απαραίτητα προσωπικά αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα σε αυτόν. Ιδανικά πρέπει να περιέχει μόνο ιματισμό. Δεν πρέπει να  περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. O ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.
 • Η Οργανωτική Επιτροπή δεν αποδέχεται άλλα σακίδια, τσάντες κλπ., εκτός από τους ειδικούς σάκους που η ίδια διαθέτει στους δρομείς.
 • Ο σάκος πρέπει να παραδοθεί το αργότερο 40 λεπτά πριν από την πρώτη εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου, δηλαδή μέχρι τις 08:20′ 
 • Η παράδοση γίνεται στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού με βάση τον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Σε κάθε όχημα θα υπάρχει πινακίδα που θα περιγράφει το εύρος των αριθμών.
 • Τα οχήματα θα βρίσκονται 150 μέτρα μπροστά από την Αψίδα Εκκίνησης (μετά το φανάρι αφετηρίας), για να μεταφέρουν τον ιματισμό στον τερματισμό.
 • Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των σάκων γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής σε προκαθορισμένο χώρο που θα σας κοινοποιηθεί.

Προσοχή: Όσοι σάκοι δεν παραλαμβάνονται μετά την λήξη του αγώνα, συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται στο Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ για διάστημα 15 ημερών. Μετά από αυτό το διάστημα οι σάκοι και το περιεχόμενό τους απορρίπτονται.

Εκκίνηση

Βlocks εκκίνησης – Τοποθέτηση Δρομέων στην Εκκίνηση

 • Όλοι οι δρομείς τοποθετούνται σε blocks στο χώρο της εκκίνησης. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα.
 • Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τριετία (2022-2024) σε αγώνα με πιστοποιημένη διαδρομή (δείτε τους εδώ), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένης επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα τελευταία blocks.
 • Η προθέρμανση των δρομέων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί είκοσι (20) λεπτά πριν την εκκίνηση.
 • Δεκαπέντε λεπτά (15′) πριν από την εκκίνηση όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν λάβει θέση στο αντίστοιχο block.
 • Η είσοδος στα μπλοκ είναι από το πίσω μέρος τους.
 • Η έγκαιρη είσοδος στο μπλοκ μπορεί να διασφαλίσει μια θέση στις πρώτες σειρές του μπλοκ και να είναι ουσιαστικά μια “επιβράβευση”.
 • Τα blocks εκκίνησης είναι οριοθετημένα κατά μήκος της ευθείας της Αφετηρίας, του περιφερειακού δρόμου του σταδίου και κάποια εντός της εγκατάστασης του σταδίου.

Διαδικασία εκκίνησης

 • Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”)
 • Μετά από την εκκίνηση του κάθε μπλοκ τα υπόλοιπα κινούνται σταδιακά μέχρι να έρθει η σειρά  εκκίνησής τους.
 • Στις θέσεις των δύο πρώτων μπλοκ, στην ευθεία της εκκίνησης, υπάρχουν ειδικοί κάδοι συλλογής ρουχισμού που βρίσκονται στο κέντρο των δύο blocks. Εκεί οι δρομείς μπορούν να αφήσουν   τον πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό τους. Η Οργανωτική Επιτροπή, σε συνεργασία με φορείς, θα συλλέξει τον εξοπλισμό/ρουχισμό αυτό, ο οποίος, κατόπιν διαλογής, θα διατεθεί για κοινωνικό σκοπό.
 • Επίσης υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους μπορούν να εναποθέσουν ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί (πόντσος, μπουκάλια κλπ.)
 • Δίνονται συνολικά δεκατρείς (13) διαδοχικές εκκινήσεις (δώδεκα μπλοκ συν ένα ξεχωριστό για ΑΜΕΑ)
 • Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν, ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει τον αυτόματο αποκλεισμό τους και τη διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων.
 • Η ώρα εκκίνησης του κάθε block είναι ενδεικτική και οριστικοποιείται δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή το Μαραθωνίου.

Ώρα

Block

Αριθμός Συμμετοχόντων

09:00

1ο

20 Εlite athletes & 280 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και
οι 500 επιδόσεις <3h00

09:02

2ο

οι επόμενες 1500 καλύτερες επιδόσεις <3h26

09:05

3ο

οι επόμενες 1600 καλύτερες επιδόσεις <3h39

09:08

4ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <3h51

09:11

5ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h00

09:14

6ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h13

09:17

7ο

Άτομα με αναπηρία & οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h27

09:23

8ο

οι επόμενες 1700 καλύτερες επιδόσεις <4h32m30s

09:26

9ο

οι επόμενες 1900 επιδόσεις <5h14 – 6h00

09:30

10ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση

09:34

11ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση

09:39

12ο

1900 επιδόσεις από >6h & χωρίς επίδοση

09:42

ο τελευταίος δρομεάς περνάει τον τάπητα της εκκίνησης

17:42

Τέλος χρονικού ορίου ολοκλήρωσης Αγώνα

Διαδρομή

Α. Χάρτες & Περιγραφή διαδρομής

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Β. Παροχές

Υγειονομική Κάλυψη στη Διαδρομή

 • Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα.
 • Το ΕΚΑΒ και διασωστικές ομάδες είναι οι φορείς της υγειονομικής κάλυψης.
 • Ιατρική βοήθεια παρέχεται στην αγωνιστική διαδρομή σε κάθε σταθμό.
 • Ασθενοφόρα είναι διάσπαρτα σε καίρια σημεία
 • Ασθενοφόρο ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς.
 • Διασώστες/ Εθελοντές παροχής Πρώτων Βοηθειών βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων.
 • Φυσιοθεραπευτές υπάρχουν σε 3 σταθμούς.

Σταθμοί Τροφοδοσίας – Υδροδοσίας

 • Κατά μήκος της διαδρομής είναι αναπτυγμένοι 15 σταθμοί τροφοδοσίας με παροχές που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
 • Η υπηρεσία προσωπικών ποτών παρέχεται παρέχεται μόνο στους elite αθλητές, καθώς και στους αθλητές/αθλήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος


Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση

 • Οι δρομείς πρέπει να φέρουν τον αριθμό συμμετοχής τους (με το ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης) στο στήθος τους.
 • Ο αριθμός συμμετοχής πρέπει να είναι εμφανής και να μην καλύπτεται. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ενδεχόμενο να μην καταγραφούν οι ενδιάμεσοι χρόνοι και ο αθλητής να μην περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του αγώνα.
 • Ο αριθμός του δρομέα με το ενσωματωμένο chip χρονομέτρησης είναι για τον  συγκεκριμένο αγώνα η ταυτότητα του αθλητή.
 • Σε περίπτωση που ο δρομέας χρειαστεί βοήθεια, τα στοιχεία για αυτόν θα αντληθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του αριθμού συμμετοχής.
 • Κάθε 5 χιλιόμετρα και στο 21.1χλμ (δηλαδή στο μέσο της διαδρομής), υπάρχουν ζώνες ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων.
 • Αθλητής που δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στους ενδιάμεσους σταθμούς (split timing zones) και στον τερματισμό, δεν θα περιλαμβάνεται στα επίσημα αποτελέσματα.

Για να περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα – όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους – και να παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης οι δρομείς θα πρέπει:

(α) Να συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα (εγγραφή, αριθμός συμμετοχής κλπ)

(β) Να πάρουν εκκίνηση από το σωστό block

(γ)  Να παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και

(δ) Να τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα.

Χρονόμετρα

 • Όχημα με ψηφιακό χρονόμετρο στην οροφή θα προπορεύεται του πρώτου δρομέα.
 • Χρονόμετρα θα υπάρχουν και σε σημεία της διαδρομής.
 • Ψηφιακό χρονόμετρο υπάρχει στον τερματισμό.

Τουαλέτες – WC

 • Χημικές τουαλέτες υπάρχουν στους σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα.
 • Σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν τέσσερις τουαλέτες (2 ανδρών – 2 γυναικών) και σε 4 σταθμούς (10χλμ-20χλμ-30χλμ-40χλμ) από μία για δρομείς ΑΜΕΑ.

Χιλιομετρικές Ενδείξεις

 • Σχετική ένδειξη υπάρχει σε κάθε χιλιόμετρο της αγωνιστικής διαδρομής.

Περισυλλογή Δρομέων που Εγκαταλείπουν

Μια παροχή πολύ σημαντική για τους δρομείς είναι η περισυλλογή τους αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής όχημα θα τους παραλάβει και θα τους οδηγήσει άμεσα ή με μετεπιβίβαση στην περιοχή του τερματισμού.

Επίσης τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί λεωφορείο της Οργανωτικής Επιτροπής, το οποίο μεταφέρει στον τερματισμό όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.

Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο στέλεχος ή εθελοντή της Οργανωτικής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής.

Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί:

α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε έως ότου τον περισυλλέξει όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό
β) να περιμένει το λεωφορείο που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς, το οποίο περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν
γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη.

Οι αθλητές που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι συνεχίζουν με δική τους ευθύνη. Η Τροχαία θα παραδίδει στην κυκλοφορία την αγωνιστική διαδρομή σταδιακά, μετά τη διέλευση και του τελευταίου δρομέα από τους σταθμούς τροφοδοσίας εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου.

Κανονισμοί

 • Εφαρμόζονται οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics – WA), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Αποστάσεων (AIMS) και του ΣΕΓΑΣ.
 • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αμαξίδια (κατηγορία Η 1-5). Λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δρομέων με ταυτόχρονη συμμετοχή τέτοιων αμαξιδίων.
 • Οι αξίες του “ευ αγωνίζεσθαι” είναι συνυφασμένες με τις αξίες του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Έτσι απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλει το αθλητικό ιδεώδες και ήθος. Μεμονωμένοι δρομείς, αλλά και ομάδες δρομέων, οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους και να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους.
 • Όποιος δρομέας δεν ολοκληρώσει την προσπάθειά του μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα (8 ώρες), τότε πρέπει να διακόψει την προσπάθειά του και να μεταφερθεί στον τερματισμό από τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι χρόνοι διέλευσης από τους σταθμούς τροφοδοσίας (Δείτε παρακάτω: “Χρονικά όρια ολοκλήρωσης αγώνα”). Εάν αποφασίσει να συνεχίσει με δική του ευθύνη, πρέπει να μετακινηθεί υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και να συνεχίσει εκεί την προσπάθειά του. Αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια των δρομέων επειδή μετά τις αναγραφόμενες ώρες η μαραθώνια διαδρομή παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία των τροχοφόρων.
 • Χρήση ακουστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα επιτρέπεται σε χαμηλή ένταση, ώστε όλοι οι δρομείς να έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου και να είναι σε θέση να ακούσουν τυχόν ανακοινώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής
 • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα χωρίς αθλητική περιβολή.
 • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δρομέων συνοδεύοντας ζώα συντροφιάς, ούτε η συμμετοχή με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates, rollers
 • Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η παρεμπόδιση της κίνησής τους, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπεύθυνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών.
 • Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με μη μηχανοκίνητο ή μηχανοκίνητο μέσο (π.χ. ποδήλατο, μοτοσυκλέτα).

Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να αποκλείσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό.

Χρονικά Όρια Ολοκλήρωσης Αγώνα

ΧιλιόμετραΧρονικό Όριο
5χλμ10:35
7,5χλμ11:07
10χλμ11:37
12,5χλμ12:04
15χλμ12:30
17,5χλμ13:00
20χλμ13:29
21,1χλμ13:41
22,5χλμ13:58
25χλμ14:26
27,5χλμ14:54
30χλμ15:23
32,5χλμ15:55
35χλμ16:19
37,5χλμ16:49
40χλμ17:16

Πρόσβαση στην Αγωνιστική Διαδρομή – Παρακολούθηση Μαραθωνίου

Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου όπου τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί , κ.ά.), με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης.

Η παρακολούθηση των αγώνων της διοργάνωσης από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής).

Τερματισμός

 • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.
 • Οι δρομείς τερματίζουν διανύοντας τα τελευταία 170 μέτρα στο ταρτάν του Παναθηναϊκού Σταδίου.
 • Η πορεία μέχρι τον τερματισμό υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους.
 • Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

Διαδικασίες μετά τον Τερματισμό

Παροχές – Διαδικασία Παραλαβής

 • Μετά τον τερματισμό τους όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο έτσι ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός και να διευκολυνθεί ο τερματισμός των υπόλοιπων αθλητών.
 • Ιατρική βοήθεια θα τους παρασχεθεί, αν χρειαστεί, από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού.
 • Οι δρομείς παραλαμβάνουν το μετάλλιο τερματισμού και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου
 • Χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα, καταλήγουν στα προπύλαια του Σταδίου.
 • Εκεί τους παρέχεται νερό, ισοτονικά ποτά, χυμοί και μπανάνες.
 • Οι δρομείς κατευθύνονται στον χώρο που είναι τα οχήματα με τον ιματισμό για να παραλάβουν τους σάκους τους με τα προσωπικά τους αντικείμενα.
 • Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους.
 • Πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου έχουν μόνο οι δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους.

Απονομές Επάθλων

Σε όλους τους δρομείς που τερματίζουν επιτυχώς τον αγώνα δίνεται αναμνηστικό μετάλλιο.

Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται μόνο στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών του Μαραθωνίου, καθώς και στους νικητές και στις νικήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ. Κύπελλο απονέμεται μόνο στον πρώτο αθλητή και στην πρώτη αθλήτρια του αγώνα.

Αποτελέσματα & Πιστοποιητικά Συμμετοχής

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην παρούσα ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Μετά την καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση τυχόν ενστάσεων αναρτώνται τα Επίσημα Αποτελέσματα.

Μετά την ανακοίνωση των Επίσημων Αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών, οι δρομείς που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα του επίσημου Φωτογραφικού Πρακτορείου της διοργάνωσης (marathonphotos.live) τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.

Φωτογραφικές Υπηρεσίες

Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα marathonphotos.live, εντός 48 ωρών από τη λήξη του αγώνα.

Τηλεοπτική Κάλυψη

Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο